ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 11 юни 2010 г.

Учените са намерили начин за възстановяване на нервните клетки

Може би в недалечно бъдеще ще престанем да повтаряме съществуващата сякаш от векове фраза:”Нервните клетки не се възстановяват.”, тъй като медицината през това време ще ни подготви нови реалности.

Цялата работа е в това, че неотдавна немските учени са успели да възстановят недотигащите в мозъка неврони, от клетки от друг клас, съществуващи в мозъчната тъкан
, но не изпълняващи невронна функция. Това откритие ще помогне в бъдеще да се разработи методика на лечение на невродегеративни заболявания, пишат авторите на изследването е статия, публикувана в списание PLoS ONE.

Разработката е насочена в търсене на пътища за борба с такива болести като Алцхаймер, Паркинсон, множествена склероза и подобни заболявания на нервната система. В нея се подчертава, че производството на нови нервни клетки е възможна не само в случай на млади астроцити, но и при възрастни клетки, съществуващи в зрелия мозък.
„Нашите данни дават надежда, че бариерата, отделяща астроцитите от нормалните зрели клетки, близки по свойства, не се явява непреодолима” - твърди доктор Бернинджер, съавтор на публикацията от Мюнхенския университет Людвиг-Максимилиан, съобщават от прес-службата на списанието.
Учените имат намерение да разширят набора с неврони от спомагателните клетки на мозъка в по-нататъшните си изследвания, и с това да се приближат към разработка на методика за лечението на невродегенеративни заболявания.


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics