ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 8 юни 2010 г.

Слънцето изпада в дрямка...

Слънцето сега се намира в минимум активност в сравнение с март 2010 година. Но прогнозата е, че тази фаза ще продължи няколко десетилетия и се намира вън от компетенциите на науката.

„Да се направи прогноза за слънчевата активност е нещо, граничещо с шарлатанство. За такова нещо просто няма научна база – разказва пред ИТАР-ТАСС Сергей Богачев, водещ научен сътрудник към Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето при РАН. – Науката за сега не е в състояние да прогнозира поведението на светилата даже за близките години...”
Неотдавна група английски учени от Университета в Рединг са стигнали до извода, че Слънцето е влязло в продължителна фаза на ниска активност, която , по тяхно мнение, ще продължи няколко десетилетия. Според тях това ще предизвика сурови и студени зими в Европа, включително и в Русия. Там, чак до 2050 година ще се възцари студен климат, съпоставил с малък ледников период. Такова заравили на базата на анализа на слънчевите петна през последните 350 години.

Заключението на Сергей Богачев е, че дейстително през 2006-2007 година се е намирало в закономерен период на понижена слънчева активност, защото това е било в рамките на 11-годишния слънчев цикъл, и, започвайки да расте, през 2010-2013 е трябвало да стигне максимум, но това не се е получило. По неговите думи даже от миналата година активността е започнала да пада, достигайки глобален исторически минимум. На Слънцето нямало нито едно петно, в сравнение с началото на хилядолетието. Но пък той напомня, че през октомври миналата година звездата сякаш е „променила мнението си” и до февруари са се появили изведнъж 22 петна.Според ученият от март активността отново е започнала да пада и сега отново сме до дъното. Последното избухване е било на 8 май.

Мнението на руският учен е, че именно тези явления показват, че английските учени са прибързали със своите изводи. Оказва се, че съвременната наука не е в състояние да разбере дори това, което вижда и даже учените не разбират това, което става на Слънцето. А камо ли да направят коректна дългосрочна прогноза...


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics