ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 28 юни 2010 г.

Аварис – древната столица на азиатските номади

Aвстийските археолози, водещи разкопки в Източната делта на Нил в Египет, са открили местоположението на столицата на азиатските номади гиксос, които през ХVII век преди нашата ера частично били завладели Египет, съобщава египетския вестник „Ал-Ахрам”.

Градът под земята се наричал Аварис.
Както разказал Захи Хавас, оглавяващ Висшия съвет на Египет по въпросите на древността, в района на град Тал-ад-Дабаа, на североизток от Кайро, по време на геофизически изследвания, били точно определени границите на малко известния град.
„Получените изображения позволяват ясно да се види подземния град, с неговите улици, къщи, гробище, и точно да се обозначат неговите граници” – казал Хавас.
Ученият също е добавил, че в очертанията на древния Аварис е открито пристанище, видно е руслото на Нил, пресичащо града, а също и два острова.
Произхождащите от Азия номади гиксос са нахлули в Северен Египет по време на управлението на слабата ХІІ династия на фараоните, което значи през XVII век пр. н. е, и се укрепили в района на делтата. Управлявали завлданите територии повече от сто години, и през това време основали своята столица Аварис. След разгрома им, някъде около 1550 година пр. н. е, египтяните унищожили всички следи от пребиваването на този народ на територията на Древниа Египет.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics