ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 27 юни 2011 г.

Открита е първата денонощна слънчева електроцентрала


Първата в света търговска слънчева електроцентрала, основаваща се на централната кула, области на концентриращи огледала и голямо количество разтопена сол, е пусната в експлоатация близо до Севиля, в град Фуентес де Андалусия.
В края на май компания Torresol Energy стартира дейността на електростанция Gemasolar Power Plant, по-рано известна като проект Solar Tres Power Tower. За реализацията на замисъла испанците са обединили специалисти от няколко страни. Станцията е с максимална мощност 19,9 мегавата и ще произвежда 110 гигават-часа енергия годишно. Gemasolar гарантира производството на електричество повече от 270 денонощия годишно. Това, например е три пъти повече в сравнение с други системи за алтернативна енергия, които, както е известно, страдат от непостоянство на източника(независимо дали става въпрос за слънце, вълни или вятър).


В испанския проект непосредствено участие е взела енергийната компания Masdar от ОАЕ, която има намерение да построи в Абу-Даби, една от най-големите в света слънчеви електроцентрали. Тайната на станцията е в голямото количество разтопена сол, която играе ролята на междинен носител по пътя на топлина от приемника на слънчевото излъчване до парните турбини.
По-рано инженерите са провеждали експерименти с буферно съхранение на топлинната енергия в слънчевите електроцентрали, но никога в такъв голям мащаб. Съоръжението за натрупване на топлината в Gemasolar е в състояние да обезпечи Комплексът с енергия за целия 15 часа след залез слънце.


Солта в централния приемник , с помощтта а слънчевите лъчи, усилени чрез вдлъбнати огледала хиляди пъти, се нагряват до температура над 500 градуса по Целзий. Възможностите на топлинния бункер на новата електроцентрала са такива, че със запасите се „покрива” цялата нощ и например, целия следващ ден. Това позволява непрекъсната работа 24 часа и през по-голямата част на дните през годината.

Gemasolar, която е излязла $427 миллиона, е вече включена към електрическата мрежа. Тя е в състояние да снабдява с електроенергия 25 хил. Домакинства, като при това е изчислена за иконолия на изхвърляне на вредни емисии от въглероден диоксиа , които ще са 30 хиляди тона годишно.
Стандартизацията на този метод ще означава реално съкращаване на инвестиционните разходи за слънчеви електроцентрали.
източник: membrana.ru

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics