ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 27 юни 2011 г.

Рекордите на Малта, или това, за което е интересно да се знае



Maлтийците са малко на брой, но са си осигурили много големи постижения в световен мащаб.


- В Малта се намират най-древните каменни съоръжения на планетата, които са вписани в книгата за рекорди на Гинес. Това са мегалитните храмове Мджар и Скорба на остров Малта, и Джантия на о. Гозо. Тези постройки се датират примерно към 3250 година пр. н. е.

- Малта зема четвърто място по гъстота на населението сред независимите сържави(1261 човек на кв. км). Изпреварват я само Монако (16620 чов/км2), Сингапур (6389 чов/км2) и Ватикан (2093 чов./км2).

- Малтийската лира е една от най-скъпите валути. През декември 2005 година тя е струвала 2,33 евро и е била след Кувейтския (2.89 евро) и Бахрейнския (2.24 евро) динари.




- В Малта се вари най-тъмната бира в света - Lacto Milk Stout, продукт на пивоварните заводи Фарсонс.

- Християнската и крайно религиозна Малта е единствената европейска страна , в която едновременно са забранени и разводите, и абортите. Там даже има паметник, посветен на жертвите на аборта –неродените деца.(Само за сведение - от 31 май 2011 година вече имат разрешение за развод)

- В Малта живеят най-щастливите хора. 74% от населението се смятат щастливи.

Останалите рекорди са по-малко известни, но не по-малко интересни.

- Малта отдавна, и твърдо държи първото място в света по консумация на заешко. Средностатистическият малтиец изяжда средно по 10 кг заешко годишно.

- Малта заема първо място сред страните в които най-голям процент от децата страдат от затлъстяване.


- Малтийският език се отнася към семитската група и всъщност е един от диалектите на арабския(практически идентичен с тунизийския). В семитската група се включват десетки езици, но само малтийският използва латинската азбука.

- Данните са различни, но се смята, че кубетата на църквите в градовете Shevko (Xewkija, Фр. Gozo) и мост (Моста, Фр. Малта) по своите размери заемат съответно 3 и 4 място. Някои казват - в Европа, а други - в света.

- Жителите на град Фгура (Fgura) са на първо място в света по честота на заболяване от сенна хрема.

-

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics