ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 31 октомври 2011 г.

Тибетските пеещи чаши са нужни за изучаване на хаоса



Учените са изследвали поведението на водата, налята в тибетска пееща чаша – съд, изработен от сплав от бронз с други метали, който издава съответен звук при контакт с дървени предмети. Резултатите от изследванията са публикувани в списание Nonlinearity.
Тибетските пеещи чаши се използват от будистките монаси и от хора, увличащи се от езотерични практики, по време на медитация. Когато по края на чашата се прекара дървено чукало, тя издава характерен звук.
Ако в пееща чаша се налее вода, получаващото се при контакт с чукалото трептене на стените, предизвиква появата на вълни. По такъв начин пеещата чаша се оказва удобен моделен обект за изучаване на взаимодействието на течности с твърди предмети. Тези процеси трябва да се отчитат при проектиране на мостове и сгради - при съприкосновение с въздушните потоци се извършват подобни процеси.
Използвана е камера с възможности за забавени снимки и били получени записи за поведението на водата по време на „пеенето” на чашите. На записите се вижда образуването на вълни, а също и как те се разбиват една в друга и в стените, демонстрирайки хаотично поведение.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics