ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 10 юли 2012 г.

Чудесата на времето

Всеизвестно е, че на нашата планета съществуват много различни часови пояси, но не е съвсем известно, че на някои места те се разполагат доста условно и …. забавно.

Всъщност, може ли да има живот без настояще?

Разбира се - на мястото на линията за промяна на датата. Тази условна линия минава примерно по 180-ия меридиан в Тихия океан и никъде , освен в Антарктида и на малката островна дъжава в Тихия океан – Кирибати), не минава по сушата. Пресичайки я от изток на запад, може да попаднете в“утре“ , - с 24 часа напред. При движение от запад на изток, може да се върнете във „вчера“ - с денонощие назад. „Реалното“ време там е ефимерно…..

А може ли да има залез в полунощ?
Разбира се!
Къде ли?
В Китай!

Китай е една от най-дългите страни в света и от запад на изток дължината на тази държава е 5700 километра. Преди революцията от 1949 година там е имало 5 часови пояса. Само че след това Великият кормчия въвел в тази огромна страна за всички едно време - пекинското, тъй като сметнал, че това намирисва на сепаратизъ м. Затова (в Тибет например)

слънцето залязва някъде към полунощ и залезите „закъсняват с около 5 часа….

Може ли да има стъпка, дълга 3,5 часа?
Разбира се - на афгано-китайската граница….

Когато човек пресича афгано-китайската граница, трябва да превърти часовника си с 3,5 часа напред. Няма друго място в света, където за една крачка да е нужно толкова много време!...

Съществува ли Нагънато време?

И още как! Но само в Хималаите….
Не напразно Хималайската планинска верига се смята за мистично място. Към тази гледна точка се придържат не само просветени мъдреци и философи, но и обикновени географи. Всичко се дължи на факта, че Хималаите пресичат няколко страни, и всички те са в различни часови пояси! В резултат на това всеки, който реши да премине 1000 километра по тази планинска верига, трябва да превърти часовника си 6 пъти!На границаъа между Индия и Миамнар - един час напред; на бутано-индийската – 2,5 часа назад; на китайско-бутанската - 2 часа назад; на индо-китайската - 2,5 часа напред; на непало-индийската – 15 минути назад и на индо-непалската - 15 минути напред….

Може ли да стане така, че от четвъртък да попаднеш в сряда?

Естествено, ако става дума за островите Крузенщерн (САЩ) и Ратманов(Русия)…. Тези две късчета суша са на разстояние само 4 километра морски път и това разстояние може да се премине с обикновена морска лодка за някакви си двайсетина минути! Съществува, обаче, едно голямо „НО“! Разликата във времето (ои Гринуич) е 21 часа! Ако на остров Крузенщерн , примерно, е 3 часа след обяд в сряда, то на остров Ратманов е четвъртък на обяд!

Какво може да значи за времето: от Англия с краката нагоре?

Отнася се за Индия.
Между Англия и Индия разликата по Гринуч е 5 часа и половина. Всички британци знаят, че ако искат да знаят колко е часа в Индия, трябва да обърнат часовника с краката нагоре. Това, в съпоставителен план може да се направи само в Англия….

Може ли да се срещнат 3 часови пояса?

Много ясно, че може - на границата между Норвегия, Финландия и Русия. В едно малко село – Рякоски, се срещат едновременно 3 часови пояса, тъй като селото е разположено на границата между тези държави. Когато в Русия е обед, в Норвегия е 10 часа преди обяд, а във Финландия - 11.

Петнадесет минутна независимост
За къде става въпрос ли? Ами за Непал….

Дълги векове тази малка, но горда държава се е опитвала да се отдели от Индия, която я заобикаля от 3 страни. За целта първоначално Непал се е отделил от нея чрез времето - стрелките на часовниците били преместени напред с 10 минути.След като това им се сторило малко, през 1986 година - с още 5 минути се „отдалечила“ от Индия…

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics