ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 19 юли 2012 г.

Сангрия - испанската бомба със закъснител

Тази уникална напитка е изобретена от испанските замеделци и е получила наименованието „сангрИя“(голямата буква е на мястото, на което пада ударението), което в превод означава „кръвопролитна битка“. Може да бъде предложена на всеки, независимо от случая, и представлява смес от червено сухо вино, плодове и захар.

Познавачите я наричат „бомба със закъснител“ и имат основание! Когато човек консумира сангрия, не чувства рязко опиянение, но след време, когато изпие достатъчно, си дава сметка колко коварна е тя. Напитката е получила известност посредством традициите на националната кухня на Италия. Италианците обичат тлъстото печено месо, а точно с него е прието да се употребява червено вино. Има обаче едно „но“, защото там е горещо и алкохолът „не влиза съвсем в гърлото“, затова са започнали да слагат вътре илед, което се отразява много добре.
В последно време сангрия става популярна и извън страната, а производството на тази напитка придобива промишлени мащаби. Само че в Испания съветват, да не се купува сангрия, произведена извън страната, защото навън често се добавят консерванти и оцветители. Ако някой иска да се наслади на това чудно изобретение, нека си го приготви сам! Има няколко легенди, свързани със създаване на напитката. Според една от тях, сангрия носи името си от кървав побой, станал между феодали и селяни, във връзка с лоша гроздова реколта в продължение на няколко години. Феодалите обвинили селяните в мързел и избили много жени и деца, но когато жителите на провинцията им предложили тази напитка, се успокоили.
Съществува и друга версия за възникване на напитката, според която неин създател е италианския войник Хелио Габай. Не се знае какво е правил в Испания, но бил хванат от испанските конкистадори и бил подложен на разпити и изтезания. След като се потвърдило, че не е съпричастен към никакви престъпления, той бил освободен. Тогава решил да се заеме с направата на цитрусово вино, а местните поддържали неговата идея, която, за съжаление, се оказала неосъществима. В отчаянието си Габай наслагал плодове и лед в червеното вино, а когато опитали това, местните жители изведнъж решили, че напитката прилича на дяволска кръв, а изобретателят и бил изгорен на клада. След няколко века в Испания решили да употребяват виното с портокали, а самата напитка се превърнала в национален атрибут.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics