ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 17 юли 2012 г.

Геолозите са открили, че Антарктида расте…

Геолозите са установили, че в някои части на Антарктика „растат“ със скорост до 5 милиметра за година. Данни за това са били изнесени в списание Geophysical Research Letters. В процеса на работа са използвани данни от GPS, събирани през последните 15 години. Анализът показал, че в някои региони (в частност - планината Елсуорт) растат с особено голяма скорост. Останалата част на Антарктида също се издига, само че по-бавно.
Според изследователите, ръсът е обусковен от постепенното снижаване на масата на антарктическата тектонична плоча, поради топене на ледовете. В резултат част от континента фактически изплува от мантията, и това явление се нарича изостатично покачване. Дали този процес е свързан с глобалното затопляне, учените не знаят. Сега Антаркдида губи по 200 милиарда тона лед годишно, но сегашното издигане може да се окаже резултат на загубата на лед от преди 10-15 милиона години.
По-рано аналогично издигане било забелязано при Гренландия. В някои региони на острова то било до 4 сантиметра за година. Показателно е, че сега Антарктида „расте“ не само нагоре, но и в страни – през последните години се наблюдава нарастване на площта на ледниците на юбния континент. Това явление също би могло да бъде обяснено с глобалното затопляне.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics