ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 16 юли 2012 г.

Мафусаил – най- старото дърво на Земята

На нашата планета има уникално място - национален парк Ancient Bristlecone Pine Forest(Древната борова гора на Бристлекон) в щата Калифорния, САЩ.. Доста трудно е да се стигне до него, тъй като е разположен високо в планината и далече от много туристически пътища.
Този парк е известен с това, че именно там растат най-старите дървета на нашата планета и едно от тях е борът, наречен Мафусаил. Той, според изчисленията на учените е на възраст 4842 години. Те са пресметнали, че семенцето, от което е поникнало дървото, е прораснало през 2831 година пр. н. е. То е най-старият от живеещите на планетата неклонирани организми.
Мафусаил е бил открит през 1953 година и само след 5 години задълбочени проучвания се оказало, че е вече „звезда“ в списание „National Geographic“. За съжаление , обаче това не му се е отразило добре, защото туристите не само отивали да го видят, но си откъсвали парченца от кората му за спомен.
Сега мястото на дървото се пази в строга тайна. Знае се само, че е с над 3000 метра надморска височина и е в района на планинския хребет Уайт Маунтинс. Работниците в парка смятат, че Мафусаил носи щастие, около него се случват чудеса….

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics