ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 31 юли 2012 г.

Още нещо за подземната река Хамза



„Подземната река“под Амазонка, за която по-рано излязоха съобщения от бразилзките геолози в пресата, всъщност съвсем не е река. За това са съобщили в ББС учените , участващи в описанието на този природен феномен.

Според думите им това, което са открили, не може да бъде наречено река най-малко по две причини: първо, защото подземният водоем тече през порите на скалите много бавно(буквално на сантиметри за година), и второ - водата в него е много солена.
Професор Валия Хамза, съавтор на откритието (и която е дала своето име на „подземната река“ уточнява, че те, заедно с колегите си, са употребили думата „река в по-широк смисъл, от колкото са помислили журналистите. „Подземната река“ Хамза тече на дълбочина 4 хиляди метра от запад на изток, повтаряйки(както сега става ясно) течението на могъщата Амазонка, под която се намира. Дължината на Хамза е около 6000 километра, а и Амазонка има почти същата дължина.
Откритието е било направено в резултат на изучаване на термалните данни от 241 кладнци, бурени от бразилския петролен гигант Petrobras в Амазония през 70 – 80 години на миналия век.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics