ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 21 септември 2011 г.

Интересни факти за Земята и за всичко онова, което я заобикаля (част 1)


Живеейки на нашата планета мислим, че имаме колосално количество информация за нея, но всъщност знаем нищожно малко факти за Земята. И освен това с всяка изминала година учените попълват съществуващата база данни с нови, завладяващи открития.
1. Гравитационното поле на Земята действа неравномерно
Този интересен факт е потвърден научно, макар че до сега не е напълно изяснен. Например край бреговете на Индия гравитационното поле на Земята е по-ниско, а в южната част на Тихия океан се наблюдава относително висока гравитация. За изучаване на това явление през 2002 година от НАСА били изпратени в космоса спътниците-близнаци «GRACE», които измерват гравитационното поле на Земята. Учените се надяват, че изследванията ще помогнат за по-нататъшното изучаване на гравитацията.

2. Атмосферата на Земята се «изпарява» в Космоса
Много интересен факт за Земята и по-точно за това, което я обкръжава. Трябва да се отбележи, че нашата атмосфера бавно и равномерно се „изпарява”. Някои молекули, благодарение на топлинната енергия развиват такава скорост, че преодоляват гравитацията и преминават от външните граници на атмосферата, в Космоса. Водородът притежава по-малка молекулярна маса и затова «забягва» по-бързо. Протичащите процеси не водят до намаляване масата на атмосферата на Земята, а до нейната оксидация. При това оцелелият в наситена кислородна среда водород при тези условиа се включва в молекулите на водата.
3. Въртенето на Земята около своята ос периодически се забавя
Според последните данни продължителността на деня е намаляла със стотна от секундата. Това е показател за увеличаване на ъгловата скорост на планетата. От наблюденията на въртенето на Земята може да се види колебание на скоростта в различните времеви диапазони. Най-отчетливо възникват колебания в сезонния диапазон - Земята се забавя през зимните месеци януари и февруари.
Точните причини, влияещи на скоростта на въртене все още не са установени. Известно е, че влиянието на гравитацията на Луната и Слънцето, а също и останалите планети на Слънчевата система , изменят гравитационното поле на нашата планета. Предполага се че те, заедно с някои други фактори, стават причина за такъв интересен факт , какъвто е неравномерното и въртене.

4. Радиационните пояси на Ван Алън


В Космоса съществува радиация, което е известно на всички, а ярко доказателство на това са радиационните пояси на Ван Алън. Това всъщност са области от магнитосферата на планетата, от високоенергетични заредени частици, носещи енергия от 10000 до няколко милиона електрон-волта. Вътрешният пояс (състоящ се предимно от протони) се простира от 1000 до 4000 км над екватора, а външният - от 15000 до 25000 км над него и се състои от електрони. Има предположение, че частиците възникват от слънчевите изригвания и се донасят от слънчевия вятър. Изкуствените спътници се нуждаят от защита от тази радиация.

5. Разстоянието от Земята до Луната се увеличава
Вече 25 години се правят измервания кото показват, че лунната орбита се увеличава, а Луната (със скорост 4 см на година) се отдалечава от Земята. Според прогнозите на астрономите увеличаването на това разстояние ще продължи още 5 млрд години, до момента, в който Слънцето влезе във фаза на червен гигант. Увеличилата се атмосфера на Слънцето отново ще сближи Земята и нейния спътник на минималното разстояние от 18470 км, което разстояние е известно в научните среди като «предел на Роше». В резултат на това Луната буквално ще се взриви и ще образува над Екватора пръстен, подобен на пръстена на Сатурн.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics