ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 6 септември 2011 г.

Хамза – подземният двойник на Амазонка


Амазонка се смята за най- пълноводната река, която притежава и най-обширния водосборен басейн. Освен това тя има вероятност да е по-дълга и от Нил...
Интересното е, че според учените от Департамента по геофизика на Националната обсерватория в Бразилия, под тази река в Южна Америка , на дълбочина между 2 и 4 километра, протича още една река, захранвана от подземни води.
Подземният воден исполин Хамза е наречен на името на ръководителя на групата изследователи. Според учените тече в същото направление като Амазонка и е съпоставима с нея по дължина, но и дума не може да става, да се прави сравнение с нейната „наземна” сестра по пълноводност. Ежесекундно в Амазонка, със скорост 5м/сек протича количество вода, което е равно на 133 хиляди куб.м, а в подземната това количество не надвишава 3,9 куб м/сек.. И само за ориентация - преминаващата за секунда количество вода през устието на Днепър не надвишава 1,6 хиляди куб м... Освен това учените предполагат, че ако ширината на Амазонка е между 1 и 100 км, ширината на подземната река е от 20 до 400 км.
Хамза (според изследователите) води началото си от Андите и тече под земята почти отвесно от скала на скала на дълбочина почти 2 км, след което сменя направлението си и започва да тече хоризонтално.
Сведенията за подземната река са получени от специалистите въз основа на изучаване на данните на 241 сондажа, направени в периода 1970-1980 година, от бразилската компания „Петробрас”.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics