ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 3 септември 2011 г.

Европейските мъже - потомци на фараоните


Снимка: www.epm.org
Наистина не всичките, половината от мъжете, живеещи в Западна Европа, се явяват потомци на египетските фараони, и в частност – родственици на Тутанкамон. Работата на изследователите от Центъра за генеалогически изследвания iGENEA, за сега не са публикувани в научно списание. На кратко за нея пише Reuters.
Биолозите са анализирали ДНК, отделена от мумифицираните останки на Тутанкамон. В частност те са изучавали т.нар. хаплогрупи - определени съвкупности от фрагменти на ДНК, които се наследяват заедно, и затова се предават от поколение на поколение практически непроменени. Учените открили на Y-хромозомата на Тутанкамон хаплогрупа, с название R1b1a2, която се среща близо у половината мъже в Западна Европа, а в някои страни частта на родствениците на фараона наближава 70%. Например във Франция тази хаплогрупа носят 60% от мъжете, а в Испания - 70. Сред съвременните египтяни , частта на носителите на хаплогрупа R1b1a2 е по-малка от един процент.
Изследователите предполагат, че общия прародител н Тутанкамон и европейските мъже , имащи хаплогрупа R1b1a2, е живял в Кавказ преди около 9,5 хиляди години. Носителите на „фараонската” хаплогрупа са започнали миграцията си в Европа преди приблизително седм хиляди години.
Изучаването на тази хаплогрупа дава на учените информация за това, как е ставала миграцията на хората в древността. Освен това определени хаплогрупи могат да бъдат „свързани” с тези или онези заболявания и анализирането на тази връзка ще даде възможност на специалистите да разработят нови методи за диагностика на тези заболявания.
Тутанкамон е син на фараон Ехнатон, който се прославил със своите религиозни реформи. Майката на Ехнатон вероятно е била родна сестра на Ехнатон. Учените предполагат, че децата от близкородствени бракове са страдали от цепнато небце, а вероятно и от други заболявания. Тутанкамон е станал цар на десетгодишна възраст, и управлявал до смъртта си, която настъпила някъде през деветнадесетата му година.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics