ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 21 септември 2011 г.

Интересни факти за Земята и за това, което е около нея - част 2


6. Луната действа на атмосферата на Земята
Продължителните наблюдения и използване на особени статистически методи са показали, че Луната влияе не само на океана, а и на атмосферата на Земята. Наистина, оказваният от Луната приливен ефект не е толкова значителен, но и той може да бъде проследен. Само че поради промяната на метереологичните условия , се наблюдават по-силни колебания на атмосферното налягане, които пречат на изучаването на този интересен факт.
Натрупалите се по време на изследванията теоретични знания позволяват да се предскажат по-интензивни колебания на лунното налягане в тропическия пояс, но амплитудата е толкова малка, че рядко надвишава 100 микробара. За атмоферните вълни е съвсем естествено, поради разредеността на въздуха на голяма височина, да увеличат своята амплитуда.
7. Чандлърово колебание на полюсите.
Причината за това колебание и до сега не са напълно ясни, макар че учените се занимават с тази загадка повече от 100 години. Това явление е открито през 1891 година от американския учен Чандлър. Иначе казано, това е „полюляване” на Земята, при което полюсите се движат по неправилна окръжност. Размахът на „люлеене” на полюсите по приполярната повърхност може да варира от 3 до 15 метра.
Създадени са много теории във връзка с това колебание на полюсите. През 2000 година например сътрудниците на Лабораторията за реактивно движение са изказали предположение, че то се дължи на променящото се налягане на дъното на океана, а също и на изменението на океанската циркулация, свързано с ветровете. Само че през 2006 година учените забелязали аномалия, която продължавала от януари до февруари: през това време колебанията се прекратявали. Това довело до нов изблик на интерес и желание да се обясни ставащото. За сега още не е известно, ще станат ли някакви необратими промени в оста на въртене на нашата планета.

8. Какво възстановява електрическия заряд на Земята
До неотдавна учените не са могли да дадат обяснение, какво задържа електрическия заряд, който притежава повърхността на Земята. Силата на протичащия ток е само 1500А. Освен това при хубаво време токът протича между земята и въздуха в такова направление, че лесно би се разсеял. Били изказани предположения, че бурите възстановяват загубения от Земята електрически заряд, но доказателства по този въпрос не били намерени. Не толкова отдавна учените, с помощта на ВВС, направили измерване на електрическите завихряния в неподвижен въздух, над нивото на бушуващата буря. Самолетните прибори зарегистрирали ток, който се движел в противоположно направление на това, което съществувало при ясно време. Направените изчисления показали, че едновременно възникващите бури генерират общ ток с такава сила, както преминаващия по повърхността на Земята. Това е напълно достатъчно за запазване на баланса.
9. Междупланетен прах замърсява земята
Тази констатация определено ни кара да се замислим. Само за сведение - ежегодно на нашата планета се отлага около 30000 тона междупланетен прах. Парчетата и праха, които се образуват от сблъскване с астероиди, блуждаещи в Космоса в пояса между Юпитер и Марс, понякога притежават такава скорост, че се врязват в атмосферата на Земята. Преминавайки през атмосферния слой, камъните изгарят, създавайки ефект на падащи звезди. Онези от тях, които са с по-малка скорост, се прихващат от гравитационното поле на Земята и остават цели.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics