ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 13 ноември 2011 г.

САЩ : Любители са пуснали ракета в космоса



Преди около месец американски любители са стартирали успешно самоделна ракета в пустинята Блек Рок, в щата Невада.
Екипът, под ръководството на ракетостроителя-любител Дерек Девил измайсторил ракетата с дължина малко повече от 8 метра и тегло около 145 килограма. Двигателят на ракетата и осигурил тяга с мощност 1800 кг, което и позволило за 92 секунди да се ускори до скорост 3516 километр . Ракетата е достигнала височина от почти 37 км(36880 м) и се завърнала от орбита на Земята практически там, от където е стартирала. Тя се е приземила само с 5 км встрани от точката на старта .
Дейността на ракетостроители-любители започва да става нещо обикновено. През лятото на тази година двама датски инженери - Кристиян фон Бегстен и Петер Медсен, създавайки компанията Copenhagen Suborbitals, през юни построили и пуснали до височина 16 км собствена ракета, цената на прототипа на която им излязал само 73 хиляди долара. Частници и любители проектират бъдещи луноходи, а частни американски компании в близко време могат изцяло да лишат Русия от остатъците й на статус на космическа държава, отнемайки пазарният й дял на орбитални пускови установки.
Девил и неговият екип са измайсторили ракетат с надежда да получат награда от 10000 долара от Джон Кармак, създател на култовите компютърни игри DOOM и Quake. Наидтина, с получаването на парите има едно малко недоразумение - самоделната ракета (според правилата на конкурса) трябва да излети на височина малко повече от 30 км, и това трябва да бъде засечено и протоколирано от GPS-навигатори. На ракетата Qu8k е имало 4 прибора GPS, но нямало поне 2, които да показват един и същ резултат. По тази причина като доказателство за постигната височина има само видеозаписи(полетът е продължил само 510 секунди и показания на акселерометъра.
Девил е казал, че екипът му няма да се разстрои, ако постижението не бъде зачетено, тъй като са направили ракетата просто за удоволствие...



Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics