ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Канарските острови очакват попълнение




„Чудовище се издига от водата!” – възкликва испанският вестник La Provincia. Учените също едва запазват спокойствие, наблюдавайки как пред очите им се ражда нов остров от Канарския архипелаг.

Подводният вулкан, който е разположен на юг от остров Йеро, е вече в третата си фаза на изригване – през последните дни фонтани вода са се издигали над Атлантика на височина 20 метра. Местните жители разказват, че са видели как примерно на такава височина от водата излитат цели парчета скална маса. Над „гърлото” на подводния вулкан има водовъртеж с диаметър десетки метри и тя е по-топла от околната вода.
До момента вулканът е демонстрирал цялата си мощ под водата. Сега от време на време на повърхността на океана, на юг от него, се появява разпенване. Това показва, че издигането продължава и центъра на изригване се приближава към повърхността. Специалисти на Националния географски институт на Испания твърдят, че на вулкана остава да преодолее само 70 метра до повърхността на водата.



Възниква въпросът, до колко голям е рискът за жителите на близките територии? През почивните дни стотици хора, живеещи в южната част на остров Йеро, са били принудени да напуснат своите домове, защото миризмата на сяра се разпространила над целия остров. Местният институт по вулканология съобщил за трикратно увеличаване на нивото на въглеродния диоксид, което е предупредителен сигнал за това, че вулканът не се кани да се успокои.
Нараства броят на сеизмичните смущения на морското дъно. От юли до сега на Йеро са били регистрирани десетки незначителни трусове. След 22 октомвти магнитутът на някои от тях е започнал да надвишава 4,0.
Сеизмолозите смятат, че става въпрос за типичен модел на потока на магмата (хармоничен вулканичен тремор) - явен признак за надигащо се изригване. Още от септември учените предупреждават, че изригването може да засегне и сушата. В последно време тласъците са вече от юг на север. Наистина, те стават на десетки километри и за сега излизането на магмата на повърхността е малко вероятно, но тя вече се издига към повърхността.
Край южното крайбрежие, по повърхността на водата, се носят пемза и пепел. Направени са изследвания от учени на Барселонския университет показват взривоопасния потенциал на вулкана.



Голяма част от т.нар. горещи вулкани произвеждат базалтова магма, с относително неголямо съдържание на силициев диоксид. Той действа като лепило, създавайки магма с голям вискозитет, което пък води до натрупване на газове и взривоопасни смеси. Освен това е било установено, че вулканът се подхранва от два източника на лава: единият от тях е от по-малко летлива базалтова магма, а вторият - от по-взривоопасна.









Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics