ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 18 февруари 2012 г.

Удивително природно явление - облачно цунами!



Огромно, но абсолютно безопасно цунами се е стоварило на Панама –Сити, щат Флорида, в началото на този месец, обгръщайки домовете с вълни от мъгла. Най-хубавото е, че удивителното природно явление е заснето.
Снимките са изложени във Facebook от местния жител Джером Хота, и е показано крайбрежието на Панама-Сити. По ръба на водата стоят високи жилищни блокове, над които са надвиснали огромни арки от облаци. Ако от земята тази мъгла изглежда като обикновена ниска облачност, то от въздуха прилича на огромни вълни при цунами.



Фотографът, изкарващ прехраната си , разхождайки туристи с въртолет над градовете на Мексиканския залив е съобщил, че такова явление може да се наблюдава над Панама-Сити няколко пъти в годината. По рано той и екипажа не са се решавали да се издигнат във въздуха при лоша видимост, но този път любопитството им надделяло.





Връщайки се от поредния полет те видели, че по края на брега започват да се образуват „вълни“ мъгла и грабвайки фотоапарата, се отправили отново в небето. Летецът разказал, че всичко става много бързо: отначало над покривите на многоетажните сгради сякаш люспи от мъгла, а след 2-3 минути те са напълно затъмнени.
Екипът се е намирал във въздуха за съвсем кратко време, защото е трябвало да се приземи, преди мъглата напълно да закрие въртолетното летище, но тези няколко минути са били напълно достатъчни за да направят тези уникални снимки, които веднага са станали сензация.



Такова явление често се среща в райони с обширни равнини, където бързо променящата се посока на вятъра предизвиква турбулентност. Горният слой на перестите облаци, по-малко плътни, благодарение на разликата на въздушните потоци се движат по-бързо, отколкото по-плътните горни, което създава ефект на завихряне и на плъзгащи се по вода вълни.



Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics