ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 17 август 2012 г.

Великата виетнамска стена

След петгодишни изследвания и разкопки международна група от архитекти обявила, че е открита 127 километрова „Велика виетнамска стена“ - най-голямото съоръжение в Югоизточна Азия . Стената е изградена от редуващи се камъни и земя. CNN съобщава, че височината и в някои участъци достига 4 метра.
Историята на нейното откриване започнала през 2005 година, когато оглавяващият ханойския филиал на Френската школа за изучаване на Изтока, Андрю Харди, открил, че в документ от 1885 година, наречен „Описателна география на император Донг Кхан“, се споменава „Великата стена на Куанг Нгай“ . Под негово ръководство започнали разкопки, подпомогнати от Виетнамската академия за социални науки. Стената започва в северната провинция Куанг Нгай и отива на юг в провинция Бин Дин. Правена е през 1819 година от император Зя Лонг, основател на династията Нгуен.
Въпреки сравняването и с Великата китайска стена, този виетнамски вариант е по-коректно да се сравнява с вала на Адриан - верига от римски укрепления по границата на Англия и Шотландия. Също като нея, стената била построена покрай стария път. Археолозите са изброили около 50 крепости, които трябвало да осигуряват безопасност и да събират данък. Има свидетелства, че много крепости, храмове и пазари, намиращи се по този път, в действителност са много по-стари от стената.
Тази стена е служела за демаркационна линия, разделяща владенията на равнините виети и планинските племена хре, като е възможно в строителството и да са вземали участие и двата народа. В крайна сметка за предците-строители разказват и единия и другия народ.
Снимка: Deotravel.ru
Източник: http://x-files.org.ua

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics