ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 8 август 2012 г.

Какво да кажем за заблудите?

Водата ни изглежда синя не защото отразява синевината на небето. Причината е, че молекулата и поглъща всички лъчи на слънчевия спектър, освен сините. Между другото този ефект е почти незабележим с просто око и се вижда най-добре когато дълбочината на водата достигне 1 метър и повече. Затова локвите не ни изглеждат сини.
Годишните времена не са еднакви по продължителност. Поради това, че Земята се движи по-бързо, когато нейната орбита е по-близо до Слънцето, лятото в Южното полукълбо и съответно зимата в Северното, са най-късите сезони през годината.
Съществува широко разпространена заблуда, че простуда може да се „хване“ при преохлаждане. Всъщност, температурата на въздуха няма никакво отношение към простудата - тя се предизвиква от вируси.
Сатурн не е единствената планета с „пръстени“. Юпитер, Уран и Нептун също имат такива, но пръстените на Сатурн се виждат по-добре от космоса.
Убеждението, че облаци се образуват, тъй като хладния въздух съдържа по-малко частици водна пара от топлия, е невярно. Цялата работа е в температурата на самата вода и на околната среда. Именно тя влияе на влажността, изпаренията и формирането на облаците.
Много хора са уверени в това, че Христофор Колумб е първият, който е доказал, че Земята е кръгла. Всъщност дълго преди него моряците са знаели, че Земята представлява някаква сфера. Те не били съгласни с Колумб само при определяне на разстоянието до Индия.
Китайската стена се вижда от космоса само когато корабът е на ниска орбита. На такава орбита, обаче, може да се разгледат пътищата, корабите в морето, железопътните линии, полята и даже някои здания. От висока орбита не е възможно да се разгледа каквото и да било.
Радиоактивността не е творение на човешките ръце. Естествено радиоактивно се явява всичко, което ни обкръжава. Радиация излъчва земната кора, а космическото излъчване и слънчевата радиация са източници на колосални мощности. В зависимост от региона на планетата, нивото на естествена радиоактивност може да се колебае от 5 до 20 микроренгена в час.
Антибиотиците не убиват вируси. Те убиват бактерии. Затова е безполезно да се пият антибиотици при вирусни заболявания, какъвто е грипът.
Луната няма „тъмна страна“. Тя се намира на синхронна със Земята орбита и това е всичко. Когато Луната стои между Слънцето и Земята, това е „ден“ на обратната страна на Луната и „нощ“ за видимата. Когато между Слънцето и Луната се намира Земята, настъпва „нощ“ на обратната страна на Луната и „ден“ на видимата.

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics