ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 18 май 2010 г.

Интересни факти за нашата планета - 1

...Дължината на орбитата, по която Земята се движи около Слънцето, е 23 хиляди пъти по-дълга от Екватора на Земята.

... Най-голямата по площ част на света е Азия(43,5 милиона квадратни километра), а най- малката – Австралия, която, заедно с Океания е около 9 милиона квадратни километра.
... В Долината на Смъртта – най-сухото и горещо място на земното кълбо, живеят повече от 15 вида птици, 40 вида млекопитаещи, 44 вида влечуги, 12 вида амфибии, 13 вида риби и 545 вида растения.

... Земята на остров Кимолос, влизаща в групата на Кикладските острови в Егейско море, се състои от мастно сапунено вещество, което жителите от край време използват като сапун. С него се мият и перат дрехите си. Когато завали дъжд, островът се покрива със сапунена пяна.

... В град Тагази (Сахара), се срещат домове със стени от каменна сол. Това е едно от най-сухите места на Земята и затова няма опасност стените да се разтопят от дъжд.

... Местността Сен-Мишел в западн а Франция два пъти в денонощите е остров, и два пъти - полуостров. Авоеобразното явление се дължи на силните приливи и отливи в тази част на Атлантическия океан.

... Между островите Бали и Ломбок разстоянието е само 15 мили. Максималната дълбочина на разделящия ги пролив е 341 метра. Въпреки близкото съседство, на тези острови живеят съвършено различни четириноги, сладководни риби и даже птици. Според остроумната забележка на един учен, тези острови се различават по своята фауна повече от Англия и Япония.
Фаунистичната граница, минаваща мегду островите Бали и Ломбок, е получила названието Линия на Уолес, по името на големия английски естественик, , който я е открил през 1892 година. Тази граница отделя животинския свят на Индийския океан и Азия, от животинския свят на австралийската фаунистична област.

...На малкото островче Ел Алакран (близо до северното крайбрежие на Чили) жовеят повече от 1 милиом корморани и чайки. Огромните ята постоянно се носят над морето, заглушавайки със своите викове гласа на океанския прибой. Ел Алакран е една от най- големите птичи колконии в света.

... Столицата на Перу, Лима, е разположена на самия бряг на океана, но в суха пустиня. Градът почти не познава дъжд. На къщите там няма водосточни тръби, а жителите нямат дъждобрани . Годишният валеж в Лима е 37 милиметра...

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics