ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 2 май 2010 г.

В Германия е създадено първото триизмерно „покривало-невидимка”


Снимка от сайта wordPress.com.

Учените за пръв път са създали материал, правещ обектите невидими в три измерения, в диапазона на дължина на вълната на светлината, близък до видимия(съобщава РИА Новости). Той е разработен от екипа на Толга Ергин от Tехнологическия институт в Карлсруе в Германия.
Структурата представлява всъщност скелет от блокове с размер 100-200 микрона. Покривалото – невидимка позволява да се крият обекти от наблюдателя в три измерения, при ъгъл на разглеждане от 0 до 60 градуса.
Изобретението представлява метаматериал, строежът на който му придава отрицателен коефициент на пречупване на електромагнитните вълни, За да може материалът да прави предметите невидими във видимия диапазон на вълните на светлината, неговата структура трянва да се състои от фрагменти с размер 10 нанометра. Създаването на такив обекти представлява техническа сложност , затова не се очаква в близко бъдеще тази технология да се приложи.
Подобни материали са разработвани и преди, но до сега са създавани обекти, неразличими само при наблюдение от определен ъгъл.


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics