ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 10 май 2010 г.

Проект за плаващи жилища!

Група архитекти от много известното американско бюро Morphosis, под ръководството на професор Том Мсйн, в сътрудничество със студенти и преподаватели от факултета по архитектура в Калифорнийския университет, са създали проект на плаващ жилищен дом.

Както предава портал Salon, постройката, за която няма опасност при наводнение, била проектирана по молба на благотворителния фонд Make It Right. оглавяван от холивудския актьор Брад Пит. Фондът бил учереден през 2005 година , когат ураганът „Катрина” разрушил Ню Орлеан.

Простият и сравнително не скъп дом е с площ от около 90 квадратни метра и включва 4 спални, кухня, гостна и коридор. В основата му са поставени кухи модули, направени от пенопластирол и армирани със стъкловлакнест бетон. Благодарение на този начин на изграждане, жилището, подобно на шлеп, може да се намира на вода. При евентуално стихиино бедствие, няма да се наложи да бъде изграждан наново.

Семейните жилища са оборудвани със слънчеви батерии, ресурсозащитна санитарна техника, системи за сбор на дъждовна вода, геотермално отопление и климатик. Очаква се, че първата партида от 150 такива домове ще се появи в бедния район на Ню Орлеан, най-много пострадал от урагана.


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics