ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 1 април 2010 г.

За хората с невероятни способности... (5)

Визуалният образ на цифрите на Даниел Тамет
Той не говори много добре. Не различава ляво и дясно. Не умее да включи щепсела в контакта, но пък за сметка на това на ум прави най-сложните математически изчисления! Да, това е Даниел Тамет (Daniel Tammet) – аутистът от Великобритания!

„Аз си представям цифрите във вид на визуални образи. Те имат цвят, структура, форма - разказва Тамет . – Числовите последователности се представят в моето съзнание като пейзажи. Или като карътини. В моята глава сякаш възниква Вселена, с нейните четири измерения...”

Даниел знае единадесет езика: английски, френски, фински, немски, естонски, испански, румънски, исландски (който е научил за 7 дни), литовски (коите е предпочитания от него), уелски и есперанто. Освен това знае наизуст 22514 цифри, следващи след запетаята на числото пи...


Уникалният човек- прилеп , от Сакраменто


Този млад човек се казва Бен Андервуд (Ben Underwood) и се е родил като съвършено здраво дете в Сакраменто (Калифорния). За съжаление очите му били премахнати по оперативен път, когато бил на 3 годинки, поради заболяване от рак. Само че Бен продължил да живее пълноценния живот на зрящ човек!...
Той никога не е имал куче- водач , нито пръчка. Не си помага с ръце даже когато се придвижва в непознато помещение. Вместо всички неща младежът използва своя език. С негова помощ той издава звук, който се отразява от близките обекти.


Изследванията на лекарите показали, че слухът на момчето не се е обострил като компенсация на загубеното зрение. Той притежава слух на обикновения средностатистически човек. Просто мозъкът му се е научил , да превежда звуците във визуална информация, което го прави подобен на прилепите и делфините. Той е способен да прихваща ехото и въз основа на него да определя точното местоположение на обектите.


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics