ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 30 април 2010 г.

Магнитното поле и космическите лъчения

На практика само данните за формата на земното ядро не биха били достатъчни, за да се направи изводза това, че то на едно място се топи, а на друго се втвърдява. Била необходима и информация, как се разпространяват колебанията в различните форми на желязото.

Желязната логика

От желязо се състои по-голямата част от ядрото на Земята. При това вътрешната част на ядрото е твърда, а външната, която го обкръжава от всички страни е течна. Това също е установено с помощта на сеизмични вълни.
В зависимост от налягането и температурата, желязото може да приема различна форма: неговите атоми по различен начин могат да се разполагат един спрямо друг, а различното им разположение води до различни механични свойства, както и различна скорост на разпространение на сеизмичните колебания. Там, където желязото се топи или кристализира, те се разпространяват различно от тези в хомогенната монолитна маса.


Магнитно поле
Може да си зададем въпроса, какво значение имат получените практически данни? Преди всичко учените са получили данни за това, до колко е активно ядрото на планетата, което позволява по-добре да се разбере устройството и като цяло. Освен това постоянното топене на едно място и кристализация на друго, означава непрекъснат пренос на течно желязо. Локалните участъци на топене и кристализация, открити от геофизиците, изцяло се съгласуват с местните особености на магнитното поле на планетата което не е учудващо, тъй като гигантските потоци на магнитен материал , сериозно влияят на магнитосферата.
Магнитното поле на Земята отклонява потока на заредени частици от Слънцето. Взаимодействието на слънчевите частици и магнитното поле, лежат в основата както на магнитните бури, така и защитата на живота на Земята от унищожителното йонизиращо излъчване.
Допълнителната информация за природата на магнитното поле ще позволи по-точно да се предскажат неговите дългосрочни промени. До колкото то отклонява потока на заредени частици от Слънцето встрани от планетата, за хората това съвсем не е отвлечен въпрос.
В миналото магнитното поле вече е променяло своята ориентация, а неговото пълно изчезване е свързано с рязкото увеличение на фоновото излъчване, поради космическа радиация. Дали ни заплашва повторение на магнитните катаклизми, може да се каже само ако са на лице достатъчно пълни и адекватни модели на земното ядро.


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics