ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 29 април 2010 г.

Под Русия и Китай земното ядро се топи

Учените са стигнали до извода, че земното ядро, както и преди, променя своята форма. Под Русия и Китай то се топи, а на запад се втвърдява
Съгласно изчисленията на френските геофизици, ядрото на планетата съвсем не е толкова стабилно, както се е смятало по- рано, съобщава Pop-top.net. Процесите на топене и кристализация продължават и до сега , и точно те са отговорни за това, че формата на ядрото съвсем не е симетрична.
Как се е стигнало до такова заключение?
Да се определи формата на земното ядро съвсем не е лесна задача. Никакви пукнатини и изследователски кладенци не достигат по- дълбоко от земната кора, а да не говорим за земната мантия, и затова не може да се погледне непосредствено земното ядро. За това, което се намира в глъбините на Земята на дълбочина няколко десетки километра, учените са узнали в началото на ХХ век, посредством разпространенията на сеизмичните вълни.

Вълната, възникваща при подземен трус различно се движи в различните скали, а когато срещне границата между две среди, частично се отразява от нея. Регистрирайки чрез сеизмологичните станции времето за преминаване на вълните в различните точки, учените могат да реконструират вътрешния строеж на Земята, както рибарите използват ехолокатор за наблюдение на скритите в дълбочина рибните пасажи .
В списание Science, изследователите от Университета в Тулуза са направили анализ на данните, събирани от 1976 до 2009 година, заедно с резултатите от анализите на 90 големи земетресения. Съпоставяйки резултатите от наблюденията, за пореден път са се убедили в асиметричността на земното ядро.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics