ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 20 април 2010 г.

Сюрпризът на Мъртво море

Нивото на Мъртво море през този месец се е покачило с 1 сантиметър, за което съобщава хидрологичната служба в Израел.

Сега уникалната водна повърхност се намира на 423,07 метра под морското ниво.
Според израелските специалисти, покачването на водата е просто удивително явление, тъй като през последните десетилетия е покавала трайна тенденция към понижаване.
Това море е особено. Ако съдържанието на сол в морската вода е вода 35 грама, то в литър вода от Мъртво море тя е 275 грама. Всъщност, по тази причина в него човек не може да потъне.
Самото море се състои от 2 басейна - северен - по голям и южен, съвсем малък. Дължината му е 74 километра, а ширината - 17. Най- голямата му дълбочина е 400 метра. Преди няколко милиона години в района е станал разлом на земната кора и се е образувала голяма южноевропейска падина, която постепенно е започнала да се пълни с вода. Образувал се е древния океан Тетис. По онова време почти цялата сегашна територия на Израел няколко пъти е била заливана.
С понижението на нивото на водата, се е получило нещо подобно на язовирна стена, разделяща водоема на отделни езера. Така са се формирали езерата Хула, Кинерет (Генисеретското езеро) и Мъртво море.

Преди милион години падината била заляна от много солената вода на морето Лашон, простиращо се до мястото на сегашното езеро Кинерет. Пресъхвайки, морето оставило зад себе си следа –пласт сол по дължина на падината. На южните покрайнини на Мъртво море, този слой е издигнат на повърхността от геологични сили образува огромната солна планина Содом.
Съвременното Мъртво море се е образувало само преди 20-40 хиляди години от прясна вода и основно се водоснабдява от река Йордан, заедно с други по-малки реки: Ейн Фешха, Ейн Геди, както и от ручеите Драгот, Аругот и Давид. Тъй като Мъртво море е безоточно, водата в него намалява само по пътя на изпаряването и разтворената сол остава, като постепенно се концентрира. Повърхността за изпарение и температурите са високи , разходите на вода превишават приходите и затова нивото непрекъснато спада. За 100 години бреговата линия е отишла надолу с 40 метра.
По пресмятане на специалистите, Мъртво море окончателно ще пресъхне за следващите 700 – 800 години. И ето ти приятен сюрприз - само за 1 месец нивото се е покачило с 1 сантиметър! Какво ли можем да очакваме след това?...


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics