ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 6 април 2010 г.

„Живо изкопаемо” от бреговете на Индонезия

Учени от японския изследователски център Aquamarine Fukushima са съумели да направят видеоснимки на млад екземплят латимерия. Риба от групата Crossopterygii, измрели през периода Креда.
Младото „живо изкопаемо” било открито до крайбрежието на Индонезия, близо до остров Сулавеси, на дълбочина 161 метър. Двадесетминутния запис демонстрира, как латимерията, с дължина 31,5 сантиметра, бавно плува сред скалите на морското дъно. Рибата има гълъбова окраска с бели точки.По думите на изследователите, това е първата снимка на млад екземпляр целакант и се надяват, че видеото ще успее да хвърли светлина на средата на обитание и хранителните пристрастия на древната риба.
Целакантите са живели в девонския период (преди повече от 360 милиона години) и били разпространени по целия свят. Това са едри месести риби, покрити с тъмносинкави люспи, които имат чифтни перки с по 3 остриета и опашна перка – ротор . Хранели са се по- дребни рибки, като уловът се е хващал с помощта на малки зъби, които гълтали цели.

По- рано се е смятало, че този вид риби са изчезнали от лицето на Земята преди повече от 80 милиона години, но през 1938 година някои екземпляри били уловени с мрежа на източния бряг на Южна Африка. През последните години в Танзания са успели да уловят почти 30 екземпляра , а през август 2007 година за улов на жив екземпляр съобщили от Индонезия. Дължината на рибата била 1,3 метра, а теглото и – 50 килограма...
И кратко видео за достоверност:

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics