ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 19 април 2010 г.

Сензация! Вулканът в Исландия няма да се успокои 60 години!!




Вулканичната дейност в Исландия се активизира с периодичност приблизително 50-80 години. Сега е настъпил нов период. Пикът на изригване ще бъде през 2030 година.




Полетите над Севрния Атлантически океан и около него може практически да бъдат прекратени през близките години, а изригванията на вулкана Ейяфятлайокудл да станат нещо обичайно , твърдят учените. Вулканът се е събуждал незабелязано през последните 10 години, и е напомнял за себе си с подземни трусове. Последното
земетресение, което е провокирал този вулкан, е станало в края на май 2008 година. Епицентърът на земетресението с магнитуд 6,2 , се е намирал на 50 км от столицата на Исландия - Рейкявик. По такъв начин почти преди година вулканът е навлязал в активна фаза и е изригнал на 14 април, нямайки намерение, да заспи отново. Всичко това идва да ни покаже, че ни очакват голямо количество изригвания и много силни земетресения...
През 1998 година вулканоложката Гадрун Ларсен от университета на Исландия в Рейкиавик и нейните колеги, анализирали данните на историческите отчети и образци на слоежете лава за последните 800 години, и установили, че вулканизмът в Исландия преминава през цикли с висока и ниска активност, съобщава New Scientist.


Пиковете на тези цикли вероятно са непосредствено свързани с поредица от земетресения, които отслабват напрежението на тектоническите разломи близо до Исландия, предизвикано от рифтогенезата в Атлантическия океан. Рифтогенеза се нарича процесът на хоризонтално разтягане на земната кора, водещо до възникване на много дълги упадания, ограничавани от надлъжни разломи. В резултат на това дъното на океана сакаш се разтапя.
Ларсен и нейните колеги доказали периодичността на изригване и на други вулкани в Исландия. Например вулканите Гримсвотн и Бардарбунг, намиращи се под ледника Ватнайокул, са изригвали от 6 до 11 пъти на всеки 40 години, по време на висока активност и само 3 пъти през следващите 40, когато е бил периода на ниска активност.
Вулканологът Тордасон обяснява, че в период на висока активност изригванията на вулканите стават не само по- чести, но и по- силни. Например най- разрушителното изригване в Исландия , на вулака Ларйи, е било през 1783 година, когато изхвърлената лава била несравнимо повече, отколкото изхвърлената от всеки друг вулкан. С лава била покрита площ от 565 квадратни километра! Загинали повече от половината домашни животни в страната. Това, от своя страна, довело до глад, от който починало четвърт от народонаселението на страната. Катастрофата станала , когато земния разлом в Атлантика тъкмо започвал. Сега отново влизаме в по- активна фаза, че такива големи изригвания са по- вероятни.
Съдейки по неотдавнашна сеизмична и вулканична сейност, вулканолозите смятат, че Исландия влиза в своя нова активна фаза, която ще продължи 60 или повече години, а пикът и ще бъде между 2030 – 2040 година.
Всъщност, за последен път този вулкан е започнал да изригва през януари 1823 година , което е продължило до 1823. Само че тогава животът на хората още не е зависел от самолетите...


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics