ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 21 януари 2012 г.

Държавата на кавказките джуджета - 1



Изминали са повече от два века, откакто руските учени са се заинтересували от долмените на Кавказ. Над седем хиляди долмени се намират на 40-километровата ивица по западния, спускащ се към Черно море склон на Кавказ. В интерес на истината, в момента са се запазили само около 150 от тях. Експедициите, организирани от Академията на науките , а също и от любители(с участие на уфолози), се опитвали да разберат кой и защо е положил титанични усилия , за да създадат от многотонни плочи съоръжения, подобни на голяма кучешка колибка. Но, за съжаление, до момента не е намерен задоволителен отговор.
Човек с нормален ръст би било невъзможно да живее в долмен. Затова адигейците (местните жители) ги считат за домове на джуджета, които живеят някъде в околните планини. Освен това ги наричат и „домове на вечността“.
Работата е там, че според поверията джуджетата не са си заминали , а са се спуснали под земята и живеят в пещерите . Понякога излизат над земята, но тогава в долмените се случват непонятни неща. Над малките каменни къщички се запалват тайнствени огньове, а понякога се чуват и звукове, подобни на падащ гръм. Затова алдигейците никога не се заселват близо до тях и всячески се стремят да ги избегнат.


Морският народ бицента

Официалната наука не бърза да обяснява причината за поява на долмените. Най-лесно би било, да бъдат обявени за гробове на местни знатни хора. Действително, в някои от тях били намерени погребения на адигейски князе. След като в археологията започнал да се използва радио-въглеродния метод, станало ясно, че погребенията са много по-стари от самите долмени, възрастта на които се колебаела межди 5 и 10 хиляди години.



Всички учени, занимаващи се с изучаване на западно-кавказките долмени, били поразени от огромните усилия, които се изисквали за създаване на тези малки каменни съоръжения. Блоковете от пясъчник с тегло по няколко десетки тона, се пренасяли по неизвестен начин на няколко километра от каменоломната до мястото на изграждане на долмена. Те били подреждани така точно, че между тях не можело да се прекара дори острие на нож.



Местните жители разказват, че в незапомнени времена тук управлявал дошлият от морето народ бицента - джуджета. Тези хора притежавали уникални способности. Могли с поглед да свалят дърво или да придвижват скали, както и да разговарят , когато са на стотици километри. Джуджетата живеели в пещерите, а в планинските долини живеели глуповати великани-ловци. Веднъж джуджетата видели, как великаните се забавляват по време на игра, търкаляйки си кръгли каменни блокове. Тогава те решили да използват удивителната сила на великаните за свои цели, като им внушили мисълта да строят къщички-долмени от огромни блокове, които и на хората било невъзможно да ги преместят.
(следва)


Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics