Плодовете, зеленчуците и психиката
Подрастващите, които ядат много плодове и зеленчуци, имат много по-малко психически проблеми, показало австралийско изследване на Telethon Institute в град Пърт на повече от 1600 четиринадесетгодишни деца.
Терапевтите са анализирали режима на хранене и признаците на депресия или агресия у подрастващите. Резултатите са изяснили връзката между неправилното хранене и развитието на разстройствата на психиката. Оказало се, че децата, които често консумирали червено месо, сладкарски изделия, бял хляб и често пиели сладки газирани напитки, имали по- голямо количество емоционални и поведенчески нарушения. Това съвсем не било така при децата, в чийто порцион ежедневно присъствали плодове и зеленчуци.
Психолозите са изчислили, че всяко пето дете с емоционални проблеми с настъпване на зрялата възраст ще има тази или онази форма на психическо разстройство, а източникът на половината от всички психически заболявания е именно в детството и юношеството. От 1985 година до днес, количеството на неправилно хранещи се деца и юноши с диагноза „затлъстяване“, е нараснало 3 пъти. Успоредно с това нараства броя на децата, водещи пасивен начин на живот (пред телевизора и компютъра, вместо да играят на чист въздух). От храненето и начина на живот пряко зависят не само физическото, но и психическото здраве на децата, а направеното изследване потвърждава тази теза.
0 коментара:
Публикуване на коментар