ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 11 януари 2012 г.

Учените смятат, че рибите ще започнат да ходят...

Африканската двойнодишаща риба протоптер е станала обект на научен интерес поради това, че се опитва да ходи на своите крайници. Някои учени смятат, че това нагледно показва, как започва живота на рибите на Земята.



Американските палеонтолози са започнали да изучават тази двойнодишаща риба, пълзяща по дъното на езерата така, както правят това четириногите. В статия в списание Proceedings of the National Academy of Sciences се твърди, че това ще бъде „заготовка“ за изкачване по еволюционната стълбица.



Ръководителят на групата от Чикагския университет, занимаваща се с изследването на протоптера казва: „Ако ми бяхте показали скелет на това същество и започнехме да спорим може ли да ходи, бих бил категоричен, че не може да прави това. Бих решил, че плавниците и ни най-малко не са приспособени за ходене“.



Освен това , проследявайки как протоптера използва плавниците си за пълзене, учените разбрали, че имат работа с преходно звено между рибите и първите земноводни.Тази риба дори в дишането разчита повече на белите си дробове, отколкото на своите хриле.



В хода на изследванията учените поставили по периметъра на аквариума с протоптери няколко високоскоростни камери, които запечатили траекторията на движение на телата и плавниците им. Оказало се, че за оттласкване от дъното постоянно използват своите предни и задни плавници, но, за разлика от четириногите, предните и задните им плавници не са синхронизирани.



Сравнявайки траекторията на движение на протоптери със следите от движение на примитивните земноводни, учените изяснили, че рибите са започнали да ходят преди излизането на земноводните на сушата. И нещо повече: и до днес така ходят!...

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics