ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 17 март 2010 г.

Американци открили водопровод в селище на маите

Археологът Кирк Френч (Kirk French) от университета в Пенсилвании (Pennsylvania State University) изучавалл Паленке (Palenque), древнят град на индианците маи, и дошъл до извода, че първите хидротехнически съоръжения в Северна Америка са се появили именно там.

Управляването на налягането на водата , съдейки по всичко, човекът е започнал от 14 век преди нашата ера. Свидетелства за това били намерени на остров Крит. Що се отнася до Новия Свят, то водопроводът в този или онзи вид, дошъл заедно с испанците. В крайна сметка, така се е считало по-рано.

Само че наблюденията , споделени от Френч, свидетелстват за обратното. В центъра на Паленке била построена уникална водопроводна система , не приличаща на нито една друга.(индианците обикновено се заселявали в низините)

„Маите наричали града Лакамха (Lakamha), или „Голямата вода”, заради деветте потока, които не пресъхвали целогодишно, 56 водоизточника и множество разширени каскади” - разказва Кирк.
Може би именно затова археолозите открили древен правоъгълен водопровод , с дължина около 66 метра. Той се захранвал от природен източник и имал интересна особеност: единият му край се спускал надолу по неголям склон и доста се стеснявал ( аквадуктите на горната площадка били еднакви по ширина).
Френч и неговите приятели пресметнали, че това съоръжение би могло да захранва фонтан, чиято струя да се издига на височина 6 метра. Маите имали инженерни навици, достатъчни за изграждане на такъв фонтан.
„Това несъмнено е достижение на индианците! Те са изградили водопровод още преди представителите на Стария свят да попаднат при тях. В Паленке са се научили да управляват потоците вода най- късно през 750 година. . А може би и по- рано?...” –казва Кирк.

Дълго време учените са оспорвали наличието у индианците подобия на тоалетни с измиване. Последните открития доказват, че това е било напълно възможно. Наистина, направляването на текущата вода било по- скоро разкош, отколкото необходимост, тъй като наоколо имало много природни потоци(на не повече от 150 метра от всяка точка на заселване.)

Предположенията са, че създава ето на водопровода е по- скоро израз на богатство а едновременно с това - демонстрация на сила и знания. Също както свещениците и шаманите използвали астрономическите данни, така и другите хора действали с водата.
Данни за това изследване са публикувани в Journal of Archaeological Science. Изследователите имат намерения да потърсят хидротехнически съоръжения и в други градове от доколумбовата епоха.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics