ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 25 март 2010 г.

Кълбовиден робот ще изследва лунната повърхност

Испански студенти от Политехническия университет в Каталуния са разработили кръгъл робот за изследване на извънземни повърхности. Той представлява устройство, наречено PicoRover.
Идеята и надеждите им са, че когато и да е, техния апарат ще изучава просторите на Луната. Изненадващото в разработвания робот е в това, , че той използва система от противотежести, с което напомня играчка или неваляшка. Благодарение на този принцип той може да се задържи на склон с наклон 33 градуса. За много ровери с шипове това не е възможно.
Устройството е снабдено с камера с висока разделителна способност от компания Elphel, благодарение на която изображението може да бъде предавано на Земята. Антените на робота още не са готови, но пък той е проектиран така, че независимо от положението му, камерата му ще бъде винаги в хоризонтално положение. Ако няколко апарата PicoRover са на разстояние по-малко от 100 метра един от друг, може да бъдат обединени в единна мрежа за изследване на лунната повърхност. Теглото на всеки апарат е 250 грама, а диаметърът му е 12 сантиметра.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics