ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 19 март 2010 г.

От къде са произлезли кучетата?...

Учените - генетици са стигнали до извода, че кучетата са произлезли от Близкия изток , а не от Европа и Азия.За резултатите от своето изследване те съобщават вчера във France Press.
Работата им също показала, по какъв начин на базата на първоначално много ограничен генетичен материал, възникнало такова разнообразие от кучешки породи.

Според Роберт Уейн от Калифорнийския университет, генетическото сходство със сивите вълци от Близкия изток, е малко по- голямо, отколкото с всички други групи вълци по света. По- рано се е считало, че кучетата имат източноазоатски произход, но по- рано изследванията са се концентрирали на тесен участък от митахондриалната ДНК.

Учените този път взели 912 кучета от 85 породи и 225 сиви вълци, предци на опитомените кучета и използвали за анализ 48 хиляди маркери . По думите на професор Уейн, 80% от съвременните кучешки породи, са възникнали през последното столетие. Останалите 20 процента са с по- древна история.
В Близкия изток кучетата са живели заедно с човека от дълбока древност. В разкопки на мезолитно погребение (12 -13 хиляди години пр. н. е), археолозите открили до човешкия скелет, останки на куче.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics