ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 19 март 2010 г.

Бащите, които сами правят аборт

Това рядко явление в природата е характерно за няколко вида морски кончета и морски игли. Върху този проблем са работили учени от Техеранския университет по селско стопанство и механика. Те изучили протичането на бременността при самците на морската игла от вида Syngnathus scovelli. Били проведени редица експерименти, резултатът от които се оказал много интересен: самците сами контролират броя на ембрионите в своята възпроизводствена камера. Решаващо значение в този процес има тазмерът на тялото на партньорката – майка на децата им. Ако самецът износва потомство от по- едра майка, той се отнася с него много грижливо, а яйцата на по-дребните майки са подложени на дискриминиране . По—голямата част от такива яйца мъжкият не износва, а прекъсва бременността, като прекратява достъпът на хранителни вещества.
В тялото на изящната и тънка морска игла, има възпроизводствена камера - слизеста торбичка, където самката след чифтосването поставя яйцата , и там те са надеждно защитени от външния свят и могат да растат и да се развиват. Хранителни вещества и кислород получават от организма на своя баща. След 12- 14 дни при бащата се извършва „раждането”- готовите малки напуската камерката и започват самостоятелен живот.
Тъй като процесът се оказал изключително интересен, и затова учените решили да хо изучат изцяло. Поставили си за цел да разберат, как предишния опит влияе на башата за текущата му бременност. Всеки самец, участващ в експеримента, имал по 2 чифтосвания и 2 бременности. При всички случаи самците предпочитали по-едри женски екземпляри.. Това, че по-едрите женски са по- плодовити, било много ясно изразено – по- дребните оставяли по 4 яйца, а при по- едрите те достигали до 42. До такъв извод стигнали учените след изследване на втората бременност на самците.

Дори поведението им , по време на втората бременност било по- различно. Учените смятат, че то зависело много от техния предишен опит. Ако при първото чифтосване женската била по- голяма и яйцата били повече, това се отразявало негативно на втората бременност. За да съхрани изтощения си организъм , бащата просто прекъсвал достъпа на хранителни вещества до ембрионите си, и те скоро загивали. Учените стигнали и до друг любопитен резултат: при някои видове Морски игли , например S. Typhle, зародишите от една страна получавали хранителни вещества от бащата, а от друга - сами му предоставяли някои аминокиселини, които са нужни за черния му дроб и мускулите.

Възниква въпроса, защо самците се чифтосват с по- дребни партньорки, след като потомство няма да има ? Учените смятат, че тъй като женските екземпляри са много повече, на мъжките не им се налага да избират особено, но ако „нежеланата” бременност настъпи, с прекъсването и те могат да се „съхранят” и за сметка на ембрионите след това да имат здраво потомство. Това всъщност се явява естествен подбор.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics