ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 24 март 2010 г.

„Умната” къща на бъдещето


В Дания създатели са представили най-умната и най-екологична къща. Та сама управлява отоплитената и водоснабдителна система, включва светлината , отваря прозорец и даже бъди сутрин своя стопанин и вари кафе. В интерес на истината за цената на този дом нищо не се е споменало.
Грижата за екологията в Дания е национална програма, и за изследванията по тази тема държавата не жали стедства. Преди година Университета в Копенхаген предложил, да построи в центъра на столицата най-чистата къща в света, на стойност 37 милиона крони(5,5 млн евро).Сданието е апогей на природоопазващите технологии. Благодарение на слънчевите батерии и облицовката от листове от въглеродни влакна, къщата акомулира повече енергия, отколкото и е необходимо.
Според ръководителя на проекта Green Light House, колекторът работи даже и в дъжд , а излишъците от получената енергия, които значително превишават потребностите, се продават на местната електростанция.
Това наистина е умен дом и всички действия се ръководят от компютър. Ако въздухъ е прекалено сух, автоматичната система включва йонизатор; ако е прекалено горещо, компютъра пресмята , от коя страна духа вятъра и решава къде да отвори прозорец. Особено внимание се отделя на слънцето. Отварянето на прозорци е във връзка с дневното осветление и също се контролира компютърно.
Винаги цената на високите технологии е била винаги висока, но създателите на дома смятат, че това е инвестиция в бъдещето. След десетина години такива постройки трябва да са повсеместни и да станат жилищни.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics