ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 18 март 2010 г.

Наклонената кула в Пиза престана да се накланя!

Най на края в столетната история на най- известната кула в света, са станали стабилни промени към по- добро. Изменил се е ъгълът на нейния наклон , и падането и започва да се трансформира в научно доказано изправяне.

За десетте последни години високата 54 метра кула се е изправила с 28 милиметра. Това е станало благодарение на вмешателството на професора по инженерна геология от Политехническия университет в Торино , Микеле Джамиолковски. През деведесетте години на минаия век са използвани системи от противотежести и микрогалерии, направени под слоя трева на Пиаца дей Мираколи (Площада на чудесата), което предотвратило падането на това забележително италианско съоръжение, и даже успели да го изпраят с 50 сантиметра.

След това, през 2001 година , противотежестите били отстранени, микроканалите - запълнени и заменени с мрежа от датчици, способни да улавят и най- малките движения. Всичко било направено с надеждата, че накланянето ще се прекрати. Днес, десет години по- късно, с абсолютна точност може да се лаже, че кулата не само повече не пада, но продължава да се изправя.

Най- значителното компенсаторно автономно преместване ( почти 15 см), било зарегистрирано между 2001 и 2002 година. В дадения случай само било направено вмешателство в тревния слой, целящи изсушаване на водата от подземния слой). В първите месеци на 2010 година , макар и бавно, но изглежда че тенденцията на изправяне се запазва. По думите на Микеле Джамиолковски, изправянето на кулата ще се прекрати през следващите три години, но другите учени и инженери смятат, че окончателното спиране е много по- близко.

Между другото , наближава краят на реставрацията на вътрешното и външно мраморно покритие , под ръководството на директора на Института по съхранение и реставрация в Рим. Премахването на един етаж , изграден през 1935 година, може би ще придаде предишния външен вид на кулата. Веднага след излизане от входа ще може да се гледа нагоре, по посока на камбанарията.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics