ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 20 март 2010 г.

Палеонтолози съобщили за уникална находка

Палеонтолозите съобщават за уникална находка - фрагменти от череп на неандерталец, който бил изваден от дъното на Северно море примерно на 15 километра от бреговете на Нидерландия.

Учените успели да определят , че фрагментите от черепа принадлежат на мъж. По думите на изследователите възрастта на находката е примерно 60 хиляди години. За да може да се определи възрастта и, палеонтолозите я сравнили с други подобни находки.. Това се наложило, защото ако се датира възрастта и по метода на радиовъглероден анализ, е трябвало да се унищожи повече от половината находка.

Анализът на изотопния състав на костите позволил да се определи, че неандерталецтъ се хранел почти изключително с месо. Това добре се съгласува с резултатите от другите изследвания, според които неандерталците били на върха на хранителната верига. Смята се, че освен с лов, те се занимавали и с риболов.

Учените отбелязват, че находки от животни в този район съвсем не са рядкост. Знае се, че в миналото нивото на водата в този район било доста по- ниско и регионът представлявал прорязана от многобройни реки равнина. Намирането на останки от неандерталец става всъщност първата находка от тоя род.

Съществула теория, според която хората заменили неандерталците приметно преди 30 хиляди години, защото били по- добри ловци от тях. Но според по- нови изследвания , неандерталците по нищо не им отстъпвал. Дори и някои от оръжията на неандерталците превъзхождали изделията на Homo sapiens. Информация за това е цитиран в BBC News.

Реклама

Blog Archive

Statistics

eXTReMe Tracker

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics